The tapioca plant has been classified botanically as Manihot Utilissima Pohl of the family Euphobiaceae, class Dicotyledoneae. However, the name Manihot esculenta Crantz is widely accepted today. In general, tapioca, cassava or manioc is the common name that people have called this tuber root crop.
Historically, the tapioca plant originated in South America (Brazil/Mexico). Since then, tapioca has been widely grown in many parts of the world. Consequently, the plant is know under a great variety of names: "tapioca" or "cassava" in Thailand, Sri Lanka and Africa (English speaking regions), "manioc", "rumu" or "yucca" in Latin America, "aipim" in Brazil, and "tapioca" in India and Malaysia.
The tapioca plant is a perennial that grows under cultivation to a height or about 1-4 meters. The large, dark-greenish, palmate leaves ordinarily have 5-9 lobes borne on a long slender petiole. The roots or tubers radiate from the stem just below the surface of the ground. The roots of the plant can be described as a fibrous root system. Carbohydrate that synthesizes by the photosynthesis process of the plant is stored in the roots in the form of starch. Tapioca root is composed of approximately 14-40% starch.
There are many varieties of tapioca. The numerous varieties of tapioca are usually grouped in two main categories:
1. Bitter tapioca or starchy tapioca - a good raw material used in the production of tapioca starch: tapioca chips/pellets. Direct consumption of bitter tapioca is not recommended
2. Sweet tapioca - edible tapioca root that can be consumed directly after a cooking process. Normally, sweet tapioca contains less percentage of starch compared to bitter tapioca.
Credit by DFT
www.dft.moc.go.th/
มันสำปะหลัง
มันสำปะหลังเป็นพืชในวงศ์ ใบเลี้ยงคู่ ตระกูล Euphobiaceae มีชื่อทางวิทยาศาสตร์ว่า Manihot esculenta Crantz. แต่เดิมมีการใช้ชื่อว่า Manihot Utilissima Pohl. และมีชื่อทางการค้าว่า Cassava หรือ Tapioca
มันสำปะหลังมีถิ่นกำเนิดในทวีปอเมริกาใต้ บราซิล/เม็กซิโก ต่อมาได้มีการขยายการเพาะปลูกไปทั่วโลก และยังมีชื่อเรียกตามแหล่งเพาะปลูกตามรากศัพท์ภาษาอังกฤษ ฝรั่งเศส สเปน โปรตุเกส เป็นต้น ประเทศไทย ศรีลัง และชาวแอฟริกาที่พูดภาษาอังกฤษ เรียกว่า cassava หรือ cassada หมู่เกาะมาดากัสก้า และชาวแอฟริกาที่พูดภาษาฝรั่งเศส เรียกว่า manioc อินโดนีเซีย เรียกว่า ubi kettella หรือ kaspe ลาตินอเมริกา เรียกว่า mandioca หรือ aipim ส่วนอินเดียและมาเลเซีย เรียกว่า tapioca
มันสำปะหลังเป็นพืชกลุ่มไม้ยืนต้น สูงประมาณ 1 - 4 เมตร ใบมีลักษณะเป็นแฉกๆ 5 - 9 แฉก สีเขียวเข้ม มีระบบรากเป็นระบบรากฝอย ซึ่งเป็นคลังสะสมอาหารขนาดใหญ่เรียกว่า "หัว" โดยมีแป้งเป็นส่วนประกอบสำคัญร้อยละ 14 - 40
มันสำปะหลังแบ่งออกเป็น 2 ชนิด คือ
1. ชนิดขม เรียกว่า "มันแป้ง" มีปริมาณแป้งสูง เหมาะสำหรับผลิตผลิตภัณฑ์มันสำปะหลังประเภทต่างๆ เช่น แป้งมัน มันเส้น มันอัดเม็ด เป็นต้น
2. ชนิดหวาน เรียกว่า "มันห้านาที" ซึ่งใช้บริโภคได้โดยตรง ปริมาณแป้งน้อยกว่าชนิดขม
ที่มาจาก กรมการค้าต่างประเทศ
www.dft.moc.go.th/
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น